Testiryhmään kuuluva Anu kertoo yhteiskäyttöisen sähköauton kokeilun alkutaipaleesta:

Kun Tiina-Kaisa marraskuun lopulla linkitti taloyhtiömme Facebook sivuille jutun mahdollisuudesta hakea mukaan testiryhmäksi yhteiskäyttöautoiluun, intoutui mukaan, ei vaan vaaditut neljä vaan peräti seitsemän taloutta. Kokeilun taloudet ovat kooltaan yhdestä henkilöstä kuuteen, joten erilaista käyttäjäkuntaakin on kivasti mukana.

Taloyhtiömme Keravan Ruusutarha on valmistunut joulukuussa 2014, jolloin kaikki muuttivat saman viikonlopun aikana uusiin koteihinsa. Kaikkien muuttaessa yhtä aikaa nivoutui naapurusto yhteen jo heti alkumetreillä, kun yhteishankintoja tehtiin mm. sälekaihtimien ja liukuovien osalta. Myös yhteinen pihasauna kokoaa viikoittain naapurustoa koolle lenkkisauna vuorolle. Kesäisin viljelysvinkkejä sekä sipuleita ja taimia vaihdetaan pihalle sijoitetun kasvimaan kupeessa.

Hakemusta varten hahmoteltiin jo mahdollista tapaa sopia auton käyttövuoroista. Sopivaksi sovellukseksi mietittiin Google kalenteria, joka otettiinkin käyttöön auton saapuessa. Kalenterista on mahdollista ladata matkapuhelimeen sovellus, jonka kautta kalenterin seuranta ja varaukset on helppo tehdä reaaliajassa.  Näin ollen auton varaustilanne on kaikilla nähtävissä koko ajan. Alkuun sovimme, että ajovuorot ovat päivätasolla, ja kun auto vapautuu omasta käytöstä, niin siitä voidaan viestittää yhteisessä WhatsApp ryhmässä. Toisaalta jos itsellä olisi autolle käyttöä, niin sitä voi myös kysyä, vaikka kalenterissa olisikin jo varaus. WhatsApp ryhmä toimii myös nopeana viestitys kanavana, jos tarvitsee saada tukea auton käyttöön tai lataukseen liittyvissä asioissa. Joku ryhmän jäsenistä on aina puhelin ääressä ja näin ollen vastaus tulee yleensä jos ei nyt sekunneissa niin minuuteissa.

Perustimme yhteiskäytössä mukana oleville talouksille myös suljetun Facebook–ryhmän, jossa viestittelemme ei niin akuuteista asioista. Ryhmässä olemme sopineet sisäisistä käytännöistä, avaimeen liittyvistä asioista ja toisaalta vinkanneet lataukseen, latausaikaan ja tai muuhun autoon ja kokeiluun liittyvistä asioista.

Yhteiskäyttökokeilussa sitouduimme tiedottamaan kokeilun sujumisesta ja yhteiskäytön arjesta. Heti ensipäivistä lähtien taisimme puhua autosta nimellä Bemu. Nimeä miettiessämme päätettiinkin käyttöön ottaa kuvaavasti: Keravan KimppaBemu. Tällä nimellä olemme näkyneet sekä Instagramissa että Facebookissa. Koska blogin kirjoitus ei suoranaisesti ollut kenellekään erityisen tuttua ennestään, niin julkaisukanavaksi valikoitui Keravan kaupungin oma KreavaKerava-sivusto.

Reilun kolmen viikon kokemuksella kokeilu on lähtenyt oikein kivasti liikkeelle. BMW i3 auto on yllättänyt käyttäjänsä helppokäyttöisyydellään sekä ketterällä liikkuvuudellaan. Pientä haastetta olemme kokeneet latausten osalta, kun lähilatauspiste on ollut useasti bensa-autojen valtaama. Toivomme, että hankkeen  edetessä tietoisuus sähköauton latauspisteestä lisääntyy ja paikat jätettäisiin sähköautoille. Suunnittelimme myös vievämme aiheesta laput urheilupuiston ilmoitustaululle. Yhteisöllisyys on jo muutaman viikon kuluessa lisääntynyt, kun olemme keskenään sopineet eri käytännöistä, ja seuranneet toistemme arkea vähintäänkin somepostauksien kautta. Tästä on mukava jatkaa hanketta.

Terkuin, Anu

Categories: Kaupunkiaktivismi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *